Jo Hermsen overleden

Geachte leden,

Begin van deze week kregen wij van de echtgenote van ons lid Jo Hermsen te horen via onderstaand bericht het droevige nieuws dat hij op 28 november 2021 is overleden.

Jo Hermsen was sinds 1988 een verdienstelijk lid van onze vereniging en werd kort geleden nog door de KNVB geëerd met een oorkonde van “Scheidsrechter van verdiensten” voor zijn jarenlange inzet als scheidsrechter

en zijn enthousiaste promotie om scheidsrechter te worden.

We zullen Jo missen en wensen zijn vrouw Hannie Hermsen, kinderen en kleinkinderen en verdere naaste familie veel sterkte met het verlies.

 

Rob Braun

Voorzitter Scheidsrechtersvereniging Leiden e.o.

 

 


Bij zijn zeer recente KNVB onderscheiding voor "Scheidsrechter van Verdienste" heeft Cees Mentink een mooi artikel met interview geplaatst op LeidenAmateurVoetbal.nl.

Lees verder
Corona update 26 november; Trainingen afgegelast

Vrijdagavond 26 november zijn wederom nieuwe coronamaatregelen aangekondigd. Vanaf aanstaande maandag, 29 november, moet het complex om 17.00 uur gesloten worden.

Dus zijn de trainingen op dinsdag en donderdag afgelast.

 

De nieuwe maatregelen gelden in ieder geval tot 19 december 2021. De situatie wordt op dinsdag 14 december 2021 opnieuw beoordeeld door de overheid.

 

Met het bestuur en de trainers gaan we kijken of we overdag kunnen trainen. Wanneer wij hier meer over kunnen melden, zullen we dat doen via onze website en facebook (https://www.facebook.com/SVLeiden).

 

Het bestuur beraad zich nog over het kerstklaverjassen en de nieuwjaarsreceptie. Hierover later meer.

 

Lees verder
Online spelregelquiz landelijke COVS weer van start (update!)

Als vervolg op de eerder dit jaar gehouden wedstrijd gaat de LCS (Landelijke Commissie Spelregels) weer een spelregelwedstrijd via internet organiseren. 

 

 

De quiz wordt in 10 rondes 2-wekelijks gehouden en wordt op de COVS-site op dinsdag opengesteld, daardoor kunnen verenigingen op hun clubavonden er in die week aandacht aan besteden. Op maandag wordt de quiz gesloten en op dinsdag ontvangen de secretarissen van de verenigingen een overzicht van de juiste antwoorden. Hierdoor kunnen deze besproken en uitgelegd worden op de clubavonden. De antwoorden en standen worden op vrijdag op de COVS-site gezet, waarna op dinsdag weer een nieuwe cyclus start.

 

 

Wij starten dit jaar op dinsdag 12 oktober, in verband met de herfstvakantie staat deze ronde een week langer open, de tweede ronde start daarom op dinsdag 2 november. Na de winterstop hervatten we de quiz met ronde 5 op 11 januari. Hiermee wordt de laatste ronde dan op donderdag 31 maart afgesloten. Aangezien de reguliere spelregelwedstrijden (die hopelijk in 2022 weer kunnen worden gehouden) in april starten, is er geen overlap en sluit een en ander op elkaar aan.

 

Ten opzichte van de vorige editie zijn er een paar wijzigingen:

  1. Voor het bepalen van de eindrangschikking tellen de 8 beste resultaten van een deelnemer mee, iemand kan dus een of twee rondes missen en/of zijn slechtste resultaten vervallen.
  2. Voor de verenigingsprijs kijken we naar de gemiddelde scores van de deelnemers van die vereniging, zodat ook kleinere verenigingen een kans maken.
    Wel moet een vereniging minstens 50 keer hebben deelgenomen (dus bijvoorbeeld 5 deelnemers die alle 10 de rondes meegedaan hebben of 10 deelnemers die 5 keer meegedaan hebben is genoeg).
    Dit om te voorkomen dat een vereniging met maar 2 deelnemers die toevallig goed zijn op die manier gaat winnen.
  3. De winnende vereniging plaatst zich voor het NK-spelregels voor COVS-teams in jun 2022.
  4. Wij zullen ook per vereniging een ranglijst bijhouden, die intern gebruikt kan worden.

 

N.B. Om privacy redenen vragen wij de deelnemers om akkoord te gaan met het vermelden van hun naam in de stand(en). Indien zij dat niet willen, dan nemen wij hun resultaten ook verder niet mee. 

 

 

Met vriendelijke groet,

Dick Visser

Voorzitter LCS

 

Trainingsclinic door Hilco de Boer 14 oktober

Op 14 oktober 2021 organiseert sv Leiden, in samenwerking met COVS Nederland en de KNVB, een Betaald Voetbal (BV) trainingsclinic onder leiding van de trainer van de Nederlandse top-arbiters Hilco de Boer.

 

Hilco de Boer, Trainingscoördinator scheidsrechterszaken KNVB en inspanningsfysioloog bij de KNVB is al vele jaren trainer bij de KNVB. Het belooft een uitdagende training te worden.

 

De training zal plaatsvinden op donderdag 14 oktober 2021 om 19:30 uur op ons complex te Leiderdorp.

Let op de training duurt tot 21:00u !!!

 

Voor deze activiteit is aanmelden vereist.

Leden van onze zustervereniging zijn ook van harte welkom en ook verenigingsscheidsrechters worden van harte uitgenodigd om deel te nemen.
Deelname is GRATIS.

Aanmelden kan via het inschrijfformulier in de kantine of een e-mail naar ac@svleiden.nl .

 

Lees verder
Rob Braun in LAV

Een mooi artikel van onze voorzitter Rob Braun in Leiden Amateur Voetbal:

 

https://leidenamateurvoetbal.nl/2021/uit-de-oude-doos/scheidsrechtersvereniging-covs-leiden-e-o-strikt-ervaren-rob-braun-als-voorzitter

 

Lees verder
Spelregeluitleg 2 september

Ook dit jaar zijn er weer de nodige wijzigingen zijn doorgevoerd in de spelregels.

Deze zullen op 2 september door Ernstjan van der Perk uitgelegd worden.

 

Op donderdag 2 september, na afloop van de reguliere training, is dan de interactieve presentatie met de spelregelwijzigingen. De training begint, zoals gebruikelijk, om 19.30 uur.

 

Link naar spelregelwijzigingen 2021-2022

 

Lees verder
Vacature KNVB: Weekenddienst Arbitrage

De KNVB is voor de afdeling wedstrijdzaken West per 1 september op zoek naar nieuwe collega’s.

 

De vacature 'Weekenddienst Arbitrage', staat op de website van de KNVB: Link.

Bron: KNVB

 

Wisselbeleid senioren en jeugd seizoen 2021/2022 aangepast

De KNVB heeft voor het seizoen 2021/2022 zijn wisselbeleid voor diverse categorieën aangepast.

 

Er is besloten de regeling van 5 wisselspelers in plaats van 3 voor de senioren te handhaven. Deze regeling was afgelopen seizoen voor de amateurs alleen in de bekercompetitie geldig. Nu is deze dus ook doorgevoerd in de "gewone" competities. Om te voorkomen dat het spel te vaak stil ligt, is besloten deze wissels te verdelen over 3 wisselmomenten. Niet alleen voor de senioren is er dus het één en ander veranderd, ook bij diverse jeugdcategorieën wordt het aantal wisselspelers aangepast. Zo mogen de JO15 t/m JO17 én de MO17 divisies komend seizoen zeven wisselspelers inzetten (3 wisselmomenten). Voor de JO13 en JO14 wordt er sprake van onbeperkt wisselen. Dit geldt ook voor alle klassen in categorie B.

Link

 

Bron: KNVB

 

Agenda spelregel competitie 2021/2022

Agenda spelregel competitie 2021/2022

 

Zet de data alvast in je agenda (p= op papier; b=beeldvragen)

9-9-2021

Eerste ronde spelregels / p

7-10-2021!!
nwe datum

Tweede ronde spelregels / b

18-11-2021

Derde ronde spelregels / p

13-1-2022

Vierde ronde spelregels / b

10-2-2022

Vijfde ronde spelregels / p

24-3-2022

Zesde ronde spelregels / b

Lees verder
Zaalvoetbal spelregelwijzigingen 2021-22

Zaalvoetbal spelregelwijzigingen 2021-22; deel 1

Voor het seizoen 2021-2022 zijn er voor het zaalvoetbal een aantal spelregelwijzigingen. De wijzigingen zijn internationaal al doorgevoerd op 1 juli 2020. Doel van de wijzigingen is om de neutrale kijker (die ook vaak bij veldvoetbalwedstrijden aanwezig is) meer duidelijkheid te geven over de spelregels door de regels op dezelfde wijze uit te leggen als in het veldvoetbal.

Deze wijzigingen worden in twee delen besproken.

 

Eén spelregelboek

Sinds de invoering van de FIFA spelregels voor de landelijke wedstrijden in de ere- en eerste divisie hebben we in Nederland altijd met twee verschillende spelregelboeken gewekt. Ondanks de minieme verschillen sprak men tocht altijd over het verschil en was de promotie van Topklasse naar de eerste divisie altijd lastig omdat men overstapte naar een “ander” spelregelboek. Vanaf 1 juli 2021 spreken we nog slechts over het boek “Spelregels zaalvoetbal/Futsal” hierdoor maken we duidelijk dat de spelregels, zoals beschreven, voor alle wedstrijden gelden in de Nederlandse competitie en bij bekerwedstrijden.

 Natuurlijk blijven er voor het district wat aanpassingen zoals bijvoorbeeld de speeltijd.

Deze zijn in oranje blokken aangegeven, daarnaast is hiervan een opsomming achterin het spelregelboek opgenomen.

Scheenbeschermers

Scheenbeschermers waren al verplicht bij de landelijke wedstrijden en bij de alle jeugdwedstrijden in het district, vanaf 1 juli geldt de verplichting voor alle wedstrijden in heel het zaalvoetbal. Scheenbeschermers dienen een zekere mate van bescherming te bieden. In de laatste jaren is het zaalvoetbal ontwikkeld tot een contactsport. Voor de veiligheid van de spelers worden scheenbeschermers dus verplicht gesteld. Hierdoor wordt het ook verplicht om kousen te dragen die de gehele scheenbeschermer bedekken.

Sieraden

In het zaalvoetbal zijn sieraden niet toegestaan, dit i.v.m. met veiligheid.

Minimaal aantal spelers

Het minimum aantal spelers om een wedstrijd aan te kunnen vangen is voor de A-categorie 5 spelers (incl. doelverdediger) en bij de B-categorie 3 spelers (incl. doelverdediger).

Het minimum aantal spelers om de wedstrijd te mogen hervatten blijft 3 spelers.

Verder is er beschreven dat er maximaal 5 wisselspelers van ieder team tegelijk mogen warmlopen.

De tos

Bij de tos voor aanvang van de wedstrijd heeft de winnaar de keuze tussen de aftrap of doelkeuze. Afhankelijk van zijn keuze heeft het andere team aftrap of doelkeuze.

Aftrap

De aftrap mag in alle richtingen gespeeld worden. Alle spelers moeten zich op eigen speelhelft bevinden, behalve de nemer. De nemer mag zich op de helft van de tegenstander bevinden voor het nemen van een aftrap. Uit een aftrap kan er rechtstreeks gescoord worden in het doel van de tegenstander. Als de bal rechtstreeks in het eigen doel geschoten wordt, wordt het spel hervat met een hoekschop. De 4-secondentelling geldt niet voor het nemen van de aftrap.

Intrap

Bij het nemen van een intrap moet de bal stil liggen op de zijlijn waar de bal het speelveld verliet. Er wordt niets meer beschreven over de voeten van de nemer. De nemer hoeft dus niet meer met één voet op of achter de zijlijn te staan.

Als een tegenstander de nemer op onreglementaire wijze hindert of afleidt (inclusief het niet op de vereiste 5 meter afstand staan) dient deze te worden gewaarschuwd (gele kaart) en als de intrap is genomen, wordt het spel hervat met een indirecte vrije schop.

De doelworp

Een doelworp is in het spel als deze gegooid of losgelaten is binnen het eigen strafschopgebied. Dit gooien en loslaten moet wel een bewuste actie zijn van de doelverdediger. Als de doelworp niet correct is genomen, bijvoorbeeld als de doelverdediger de bal pas loslaat buiten het strafschopgebied of als hij de bal uit zijn handen schiet, dient de doelworp over genomen te worden. De scheidsrechter moet wel doorgaan met de 4-seconden telling.

Tegenstanders moeten buiten het strafschopgebied blijven totdat de bal in het spel is gebracht. Als zij dit niet doen, moet de doelworp worden overgenomen als de voordeelregel niet kan worden toegepast.

 

Deel 2 volgt spoedig

Bron: Jörn te Kloeze/COVS LCS

Barbecue 28 augustus; Vol

Update 30 juli: Je kan helaas niet meer aanmelden voor de BBQ. Door de Corona maatregelen hebben we een beperkt aantal zitplaatsen.
Wij zijn vol!

Op zaterdag 28 augustus is, als de corona maatregelen het toelaten, de BBQ.

Daar zijn we wel aan toe !

 

We hopen dat de meeste van ons dan gevaccineerd zijn. En de kantine en terras geopend zijn.

Bij de BBQ willen we ook feestelijk tintje geven aan de avond.

We willen dan ook de jubilarissen huldigden dat kon niet bij nieuwsjaarsreceptie.

 

De kosten 12,50 euro, voor kinderen tot 13 jaar 5 euro.

Inschrijvingen kan op het inschrijfformulier in de kantine of per email naar ac@svleiden.nl

 

We beginnen met de bbq om 18.00.  Na 17.00 ben je al welkom om een drankje te nuttigen.

 

De huldiging van Jan de Jong als erelid is verplaatst naar de nieuwjaarsreceptie 2022.

Update 30 juli: Je kan helaas niet meer aanmelden voor de BBQ. Door de Corona maatregelen hebben we een beperkt aantal zitplaatsen.
Wij zijn vol!

Lees verder
Spelregelwijzigingen veldvoetbal voor het seizoen 2021/22

De start van het nieuwe seizoen is nog even weg, maar de voorbereidingen zijn al wel in volle gang. Zo zijn de spelregelwijzigingen voor het seizoen 2021/2022 inmiddels bekend. In het nieuwe seizoen verandert er onder meer iets op het gebied van hands.

Link:  spelregelwijzigingen-2020-2021

 

(Bron: KNVB)

KNVB Nieuwsupdate 15 – Het coronavirus en de gevolgen voor het amateurvoetbal
We hebben met pijn in ons voetbalhart moeten besluiten dat de Regiocup voor senioren dit seizoen definitief niet meer haalbaar is. Nu het kabinet de mogelijke versoepelingen van de coronamaatregelen heeft doorgeschoven van 11 mei naar (op z’n vroegst) 18 mei, blijft er te weinig tijd over voor een toernooi. Ontzettend zuur en balen! Wij hadden heel graag gezien dat we inmiddels weer in de buitenlucht konden voetballen, maar helaas is dat niet mogelijk. Wat ons betreft had dit prima gekund, want we weten dat trainen en (lokaal) wedstrijden spelen voor volwassenen in de buitenlucht nauwelijks tot besmettingen leidt. Sporten en bewegen zorgen voor een vitalere samenleving, daar hadden we ontzettend graag weer aan bijgedragen, zeker gezien het feit dat de gemiddelde Nederlander 6 kilo is aangekomen en minder sport dan voor de Coronapandemie. Dit blijven we uiteraard in onze lobby aanvoeren.

Waarom definitief geen Regiocup voor senioren?
Volwassenen van 27 jaar en ouder mogen in elk geval tot 18 mei niet als team trainen, alleen in groepjes van vier. Om verantwoord wedstrijden te kunnen spelen, is een periode van twee tot drie weken nodig om wedstrijdfit te kunnen worden. In dat geval kan de KNVB Regiocup op z’n vroegst in het weekend van 5/6 juni starten. Voor een toernooivorm blijft er dan te weinig tijd over aangezien de zomervakantie op 10 juli van start gaat (regio Noord) en er in de zomer op veel sportcomplexen veldonderhoud nodig is. Daarnaast is het gezien de uitgestelde versoepelingen op dit moment onwaarschijnlijk dat de datum waarop volgens het openingsplan weer wedstrijden gespeeld mogen worden (7 juli) naar voren wordt gehaald.

Hopelijk wel zomervoetbal
Zodra de coronabeperkingen het toelaten, kunnen verenigingen onderling oefenwedstrijden organiseren. Daarnaast is er de hoop dat er in de zomerperiode meer versoepelingen mogelijk zijn, waardoor verenigingen die beschikken over kunstgrasvelden of speciale Beachsoccer-velden ’zomervoetbal’ kunnen organiseren. Wij zullen jullie hierbij gaan ondersteunen. Mocht zomervoetbal niet mogelijk zijn op jouw vereniging, dan adviseren we om toch iets te organiseren voor de senioren (27+), de groep die al lange tijd niet normaal kan trainen. Wellicht bij een vereniging in de buurt (mits de maatregelen daar ruimte voor bieden)? Hierdoor kunnen zij toch nog een ‘wedstrijdje’ meepikken in de mooiste periode van het jaar. Op korte termijn ontvangen jullie meer informatie over onze ondersteuning bij de organisatie van zomervoetbal.

Regiocup voor de jeugd?
De jeugd mag wel al enige tijd normaal trainen en op de eigen vereniging partijtjes spelen. Aangezien zij hierdoor al wedstrijdfit zijn, willen we de optie voor de Regiocup voor deze doelgroep zo lang mogelijk openhouden en niet onnodig of voorbarig de kans op het spelen van wedstrijden verspelen. We blijven in gesprek met ‘Den Haag’ en we blijven zoeken naar mogelijkheden. Zodra hier definitief uitsluitsel over is, communiceren we hierover. Hier vind je de poule-indeling voor de Regiocup, wanneer deze van start kan.

Mocht veldonderhoud een belemmering zijn om deel te nemen aan de Regiocup voor de jeugd, neem dan contact op met de gemeente en/of je Verenigingsadviseur om samen te zoeken naar een alternatief.

Incasso maandelijks voorschot
Evenals de vorige maanden zal ook de maandelijkse incasso van de maand mei niet worden uitgevoerd. Dit houdt tevens in dat de clubs de eindafrekening over het lopende seizoen in de maand juni kunnen verwachten.

Lobbysucces NOW
Diverse keren is door verenigingen de NOW-problematiek onder de aandacht gebracht. In eerdere Nieuwsupdates schreven wij over onze lobby in dit dossier. Het is prettig te kunnen berichten dat deze inzet tot een succesje heeft geleid. Het kabinet gaat namelijk een oplossing bieden via de regeling Tegemoetkomingsregeling Amateursportorganisaties COVID 19 (TASO). Deze TASO-regeling gaat nu ook open voor de gedupeerde amateurclubs die geen NOW-compensatie kregen. Hiermee komen de verenigingen alsnog in aanmerking om een vergoeding te krijgen voor loonkosten die niet via andere regelingen (bijv. NOW of TOZO) zijn gecompenseerd. Voor het volledige bericht, klik hier .

Stand van zaken financiële regelingen Q1 & Q2
Volgens planning gaan vanaf 17 mei de loketten voor zowel de TASO als de TVS weer open. Er kan dan door sportverenigingen en verhuurders van sportaccommodaties compensatie voor het eerste kwartaal van 2021 worden aangevraagd. Binnenkort zet de minister haar handtekening onder de regelingen zodat deze definitief worden en de exacte voorwaarden helder zullen zijn. Vanuit VWS is gemeld dat de regelingen, ten opzichte van de vorige kwartalen, inhoudelijk niet zullen wijzigen. Wel zal de drempel voor de TASO (nu €1500), worden verlaagd en het maximumbedrag (nu €12.000) worden verhoogd. Goed nieuws, want hiermee zullen nog meer sportverenigingen een beroep op de TASO kunnen doen. Bij de TVS was het compensatiepercentage voor de zogenaamde ‘niet gebruiksgebonden huur’ 45%. Dit percentage zal worden verhoogd. Zodra meer bekend is, zullen wij daarover berichten.

Contact en ondersteuning
Heb je vragen? Neem dan contact op met een van onze Verenigingsadviseurs of een collega van KNVB Contact . Of bekijk onze FAQ’s op www.knvb.nl/coronavirus en www.knvb.nl/regiocup .

Met sportieve groet,
KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND

Jan Dirk van der Zee
Directeur-bestuurder amateurvoetbal

Bron: KNVB
Zomertraining

De laatste training van het seizoen is 27 mei. Helaas zonder festiviteiten want de kantine is nog steeds dicht.

De zomertraining start op dinsdagavond 1 juni. Start 19.30 uur in de duinen bij Hotel Duinoord te Wassenaar.

(Vanwege de Corona maatregelen nu geen vertrek van zwembad De Does in Leiderdorp)

 

 

Vanaf donderdag  3 juni  op ons trainingsveld te Leiderdorp

Aanvang 19.30 uur (een gezellige zomer training)

 

 

De start van het nieuwe seizoen:

Donderdag 5 augustus op ons trainingsveld te Leiderdorp

Aanvang 19.30 uur.

Verslag ALV 2020 13 april

30 leden en donateurs hebben een stembiljet ingeleverd.

De notulen, het jaarverslag, de financiële stukken, begroting etc zijn goedgekeurd en aangenomen. Het bestuur is decharge verleend.

De contributie voor 2022 blijft ongewijzigd.
De bestuurs- en commissieleden zijn ge- en herkozen.

Rob Braun is onze nieuwe voorzitter.

Jan de Jong is benoemd tot erelid.

 

Hiermee is de schriftelijke ledenvergadering afgerond.